MESEM Mesleki Eğitim Merkezi Devamsızlık Hakkı Kaç Gün? E-MESEM Devamsızlık Nasıl Sorgulanır, Kimler Devamsızlığı Sorgulayabilir, İşletme Değişikliği Devamsızlıktan Sayılır mı?
MESEM Mesleki Eğitim Merkezleri Okul Ve İşletmelerde Devamsızlık
• Kayıtlı Tüm Öğrenciler İçin Okula Ve İşletmelere Devamı Zorunludur. (Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Madde 36/1) Okul Devamsızlığı Günlük Olarak Ders Öğretmenlerince İşletme Devamsızlığı Aylık Olarak Koordinatör Öğretmenlerince Alınır.
• Devamsızlık Bir Öğretim Yılında Okul İçin 6 Gün (Teorik), İşletme İçin 24 Gün (Pratik) Eğitim Olmak Üzere Toplam 30 Günü Geçemez. (Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Madde 36/5) Buna Raporlu, Mazeretli Ve İzinli Günler de Dahildir.
• Okul Günlerinde Öğrenci Okula Gelmek Zorundadır. Okul Günlerinde İşletmeye Gidilemez. (Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Madde 15/3)
• Öğrenciler İşletmelerle Olan Sözleşmeleri Devam Ettiği Sürece, Ücretli Ve Ücretsiz İzin Süreleri Dışında Öğretim Yılı Boyunca Yani Sömestr Ve Yaz Tatilinde İşletmede Mesleki Eğitime Devam Eder. (Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Madde 15/3)
• Geç Gelme Birinci Ders Saati İçin Belirlenen Süre İle Sınırlıdır. Ancak Her 5 Defa Geç Kalma Yarım Gün Devamsızlık Sayılır. Bu Sürenin Dışındaki Geç Gelmeler Devamsızlıktan Sayılır. (Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Madde 35)
• Sözleşmede Belirtilen Zorunlu Haller Dışında İşletme Değişikliği Yapılmaması Esastır. İşletme Değişikliği Sürecinde Geçen Günler Devamsızlıktan Sayılır. Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencilerinin İşyeri Değişikliği Talebi Hâlinde, İki Hafta İçerisinde Yeni Bir İş Yeri İle Sözleşme İmzalaması Gerekir. Yasal Süre İçerisinde De Bir İşyeri İle Sözleşme İmzalayamayanlar Devamsızlıktan Sınıf Tekrarına Kalmış Sayılır. (Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Madde 143/6)
• Devamsızlıktan Kalan Öğrenciler Sistemden Ve Sigortadan Düşer Ve O Yıl Okula Devam Edemezler. Ancak Gelecek Öğretim Yılında Tekrar Kaldığı Sınıftan Bir İşletme İle Sözleşme Yaparak Devam Eder. (Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Madde 36/5)
• İşletmesi Olmayan Öğrenci Okula Kaydolamaz. Okula Devam Edemez. Yeni Kaydolacak Yada İşletme Değiştirecek Öğrencilerin, İşletme Bulma Sorumluluğu Öğrenci Ve Velidedir. İşletme Değişiminde; Yeni Gidilecek İşletmede, Öğrencinin Sistemde Kayıtlı Olduğu Aynı Alan Ve Dal’da, Usta Ve Usta Öğretici Yoksa O İşletme İle Sözleşme Yapılamaz.
Mesleki Eğitim Merkezi Devamsızlık Sorgulamak İçin (Sorgulamayı E-Devlet Şifresi İle Öğrenci Yada Veliler Yapabilir.)
Öğrenciler Sistemde Kayıtlı Olduğu Alan Dışında Başka Alana Geçmek İsterse; 9. Sınıf Dışında Değişiklik Yapılamaz. Öğrenciler Sistemde Kayıtlı Olduğu Dal Dışında Başka Dala Geçmek İsterse 10. Sınıf Dışında Değişiklik Yapılamaz. 9 Ve 10. Sınıf Dışında Talep Edilen Alan / Dal Değişikliklerinde Öğrenci 9. Sınıf’tan Başlar. Alan Dal değişikliği 18 yaşından küçükler için veli izni ile olur.
İşletmeler Sözleşme Gereği 9 – 10 – 11. Sınıf Öğrencilerine En Az Asgari Ücretin % 30’u Kadar, 12. Sınıf Öğrencilerine En Az Asgari Ücretin % 50’si Kadar Aylık Ücret Ödemek Zorundadır. Fazla Yatırmasında Sakınca Yoktur. Ücret İşletme Tarafından Öğrencinin Banka Hesabına Yatırılır.
İşletmeler Öğrenci Ödemelerini Yapmaları, Bunu Belgelendirmesi Ve Okula Banka Dekontlarını Göndermesi Durumunda; Devlet Tarafından İşletmeye, Yasal Tutarın Tamamı Katkı Payı Olarak Geri Ödenir. Bu Katkı Öğrenciye Değil İşletmeye Verilir.